Blog

Kawa Popularna / O kawie  / 5 pytań na jakie powinieneś sobie odpowiedzieć, aby wybór kawy był prosty i dobry!
kawa popularna

5 pytań na jakie powinieneś sobie odpowiedzieć, aby wybór kawy był prosty i dobry!

Chcesz rozpocząć przygodę z kawą speciality, ale nie wiesz jaka będzie dla ciebie najlepsza ? Kawa Popularna śpieszy z pomocą! Dzisiaj zdradzimy Ci 5 pytań na jakie powinieneś sobie odpowiedzieć, aby wybór kawy był prosty i dobry!

1. Pierwsze pytanie, na które musisz sobie odpowiedzieć to: w czym będę parzyć kawę?

To bardzo ważne pytanie, bo od dostępności metod parzenia zależy jakiego typu ziarna powinniśmy użyć do parzenia. Do metod alternatywnych (Chemex, Drip, Aeropress), używa się raczej jaśniej palonego ziarna (trochę ciemniejszego w przypadku Aeropressu). Do metod bardziej tradycyjnych (kawiarka, ekspres automatyczny, French Press) ziaren średnio lub ciemno palonych.

2. Czy pijesz kawę czarną czy z dodatkiem mleka lub cukru?

Kawę bez dodatków można pić z dowolnego ziarna, jedynym ograniczeniem jest jego jakość, a co za tym idzie smak. W przypadku kawy z mlekiem i/lub cukrem, ciemniej palona kawa będzie lepsza z powodu bardziej intensywnego smaku, który będzie się przebijał przez dodatki.

3. Czy pijesz kawę tylko rano, popołudniu, czy też wieczorem?

Klasycznie kawę piję się w godzinach porannych w celu rozbudzenia. Powinniśmy wtedy szukać kawy z dużą zawartością kofeiny. Podobnie kubek szybkiego „pick me up” w ciągu dnia najlepiej byłoby zalać czarną kawą o wysokiej zawartości kofeiny. Inaczej ma się sprawa późnym popołudniem lub wieczorem. Najlepiej wtedy sięgnąć po jasno paloną kawę z niską lub średnią zawartością kofeiny, którą charakteryzują się niektóre kawy jasno palone przyrządzone metodami alternatywnymi. Dodatkowym plusem takiej kawy jest jej charakterystyczny herbaciany smak.

4. Z jakimi smakami kojarzy Ci się kawa?

Klasyczne średnio i ciemno palone ziarno kawy kojarzy nam się ze smakiem orzechów czy czekolady, które najczęściej można znaleźć np. w espresso. Kawa to nie tylko ciemno palone ziarno przygotowywane w większości kawiarni, ale może być też jasno i średnio palona, dzięki czemu uzyskuje herbaciany aromat. Wychodzą z niej niespotykane i niekojarzone na co dzień z kawą smaki takie jak: wino, cytrusy, owoce czy miód.

5. Gdzie kupić ziarna?

Obecnie kawę speciality można kupić wszędzie. Natomiast, jeśli naszym celem jest zdobycie różnorodnych ziaren, o dobrej jakości, dobrym wyborem są palarnie, które mają swoje własne sklepy internetowe, takie jak nasz 🙂 Polecamy nasze zestawy startowe, w których każdy znajdzie przekrój kaw dobranych pod swój smak i metodę parzenia.