Blog

Kawa Popularna / O kawie  / Kawowe ABC – kawa wypalana przemysłowo a kawa wypalana w sposób rzemieślniczy

Kawowe ABC – kawa wypalana przemysłowo a kawa wypalana w sposób rzemieślniczy

Zastanawiałeś się kiedy jak to możliwe, że ziarna zakupione w supermarkecie (nawet te z „wyższej półki”) po zaparzeniu pozostawiają w ustach posmak goryczki, podczas gdy kawa z palarni potrafi porwać nas swoim zróżnicowanym, przyjemnym smakiem i daje nam możliwość wielopoziomowych doznań? Przecież nazwa na etykiecie sugeruje, że ziarna pochodzą z tego samego regionu… A jednak…

Sekret tkwi w jakości ziaren i sposobie ich wypalenia 🙂

Kawowce uprawia się w określonych warunkach i na określonej wysokości. Warunki te ustala się, by uzyskać najlepsze owoce, których jakość będzie wpływała na finalny smak naszego naparu. Drzewka najlepiej odnajdują się na wysokościach, w terenach górzystych, przy odpowiedniej wilgotności. Ze względu na to, iż są to tereny trudno dostępne dla maszyn, kawa uprawiana jest naturalnie, bez użycia chemii. Kawa uprawiana w taki sposób trafia do palarni rzemieślniczych.

Używaną tam metodą wypalania kawy jest metoda bębnowa. Polega ona na umieszczaniu niewielkich ilości kawy w bębnach, które następnie obracają się wokół własnej osi nad źródłem ciepła. Proces palenia wspomagany jest przez nawiew gorącego powietrza, który znajduje się wewnątrz bębna. Czas i temperatura dostosowywane są do gatunku i odmiany kawy, cały proces palenia trwa od kilku do kilkunastu minut, zazwyczaj od 7 do 13. Profil palenia dostosowywany jest indywidualnie do każdej kawy, tak by podkreślić aromaty, na których wydobyciu najbardziej nam zależy.

Metoda bębnowa nazywana jest metodą mistrzowską, ponieważ nad jej przebiegiem czuwa wykwalifikowana osoba czyli mistrz palenia. To właśnie mistrz sprawdza na bieżąco stopień wypalenia kawy i decyduje w którym momencie proces należy przerwać, aby wydobyć z kawy to, co najlepsze. W ten sposób uzyskuje się kawy najwyższej jakości.

W ofercie Popularnej znajdują się tylko i wyłącznie kawy palone ręcznie metodą mistrzowską.

Dla wielkich koncernów wspomniane wcześniej metody uprawy będą zbyt mało wydajne, aby zaspokoić zapotrzebowanie ich linii produkcyjnych. Ponad to, będzie to zbyt drogie i czasochłonne. Koncerny tworzą swoje własne plantacje na niższych terenach, łatwo dostępnych dla maszyn. Uprawy wspomagane są chemią, tak by plony były jak najczęstsze i jak najbardziej obfite. Owoce zbierane są poprzez maszyny, co prowadzi do braku selekcji ziaren, razem z dobrymi wisienkami zbierane są również zepsute, czy lekko niedojrzałe. Wszystkie te owoce trafiają razem do dalszej obróbki.

W palarniach działających na skalę masową używa się metody palenia gorącym powietrzem. Ziarna trafiają do wielkich urządzeń przemysłowych, gdzie porcja kawy wrzucana jest automatycznie do specjalnych komór, a następnie strumieniem gorącego powietrza wypalana w bardzo krótkim czasie i bardzo wysokiej temperaturze. Metoda ta nie wydobywa z kawy żadnej z jej cennych zalet. Ziarna wypalane są zazwyczaj w stopniu ciemnym, co pozwala ukryć mankamenty w smaku kawy, który zachwiany przez wspomniane wcześniej czynniki znika na tle przytłaczającej goryczy. Obniża się również zawartość kofeiny.

Dobra palarnia kawy zajmuje się wypalaniem ziaren nie po to, by ukryć jej mankamenty a wręcz przeciwnie – by wydobyć to co w niej najlepsze!

Jeśli więc masz ochotę na esencjonalny napar o intensywnym smaku, koniecznie zajrzyj do naszego sklepu i spróbuj naszych Popularnych kaw 🙂 Jeśli masz problem z wyborem, napisz do nas – pomożemy! Kawa Popularna to gwarantowana kawowa podróż po najodleglejszych zakątkach świata ☕️✈️