Blog

Kawa Popularna / Metody parzenia kawy  / Jaka kawa do ekspresu? Podpowiadamy!

Jaka kawa do ekspresu? Podpowiadamy!

Zastanawiasz się jaka kawa do ekspresu? Wszystko zależy od Ciebie! Kawa delikatna z dominującą nutą orzechową, a może wyrazista z dużą zawartością kofeiny czy taka z wyczuwalną kwasowością? Jest w czym wybierać 🤩 Warto jednak wiedzieć, że na ostateczny smak naszego naparu wpływ będzie miało pochodzenie ziaren, stopień wypalenia, świeżość, a także rodzaj używanego ekspresu do kawy.

Dobra kawa do ekspresu automatycznego

Najczęściej popełnianym przy wyborze kawy błędem jest zakup zbyt jasno palono ziaren. Przy zaparzaniu takich ziaren uzyskana przez nas kawa będzie pozbawiona aromatu i charakteryzować będzie się mocno wyczuwalną kwasowością.

Dzieje się tak między innymi dlatego, że temperatura zaparzania w „domowych” ekspresach jest niższa niż w profesjonalnych ekspresach kolbowych, a krótki czas ekstrakcji (czyli kontaktu wody z ziarnami) nie pozwala wydobyć z nich wszystkich właściwości.

Przy zakupie powinniśmy celować w ciemniej palone ziarna, dedykowane do espresso. Posiadają większą ilość tłuszczów, które są nośnikiem smaku. Dzięki temu nawet krótka ekstrakcja jest w stanie wydobyć z nich maksimum smaku. Jednak nic z tego nie wyjdzie, jeśli ziarna stracą swoją świeżość, kawy najlepiej smakują do 3-4 miesięcy od wypalenia. W naszym sklepie robimy wszystko aby maksymalny czas od wypału do momentu sprzedaży nie przekraczał 1 miesiąca 🔝

A o co chodzi z regionem pochodzenia ziaren? 🧐 Już wszystko tłumaczymy.

Bezpieczny wybór 👀

Najbezpieczniejszym wyborem na sam początek będą ziarna pochodzące z Brazylii. Charakteryzują się one bardzo niską kwasowością a dominujące nuty smakowe to orzechy, karmel i czekolada. Brzmi jak coś dla Ciebie? Sprawdź naszą Popularną Brazylię Minas Gerais i Brazylię Yellow Bourbon.

A jeśli to właśnie niska kwasowość stanowi dla Ciebie podstawowe kryterium wyboru koniecznie spróbuj nasze autorskie blendy z domieszką robusty.

  • Ekspresowa to kawa z 5% zawartością robusty, delikatna w orzechowym klimacie, natomiast
  • Śniadaniowa zawiera 20% robusty i dzięki temu jest to najmocniejsza z naszych kaw jeśli chodzi o zawartość kofeiny, zdecydowanie da Ci mocnego kopa od rana 🙂

A może odrobina owoców? 🍋

Podstawowym wyborem wśród egzotycznych, owocowych kaw z wyczuwalną kwasowością będą te pochodzące z gorącej Afryki ☀️ Do ekspresu idealna będzie Etiopia Sidamo, z wyczuwalnym aromatem/smakiem wina, cytryny, brzoskwini i czekolady. Zaraz obok niej polecić możemy Rwandę Red Bourbon porywającą swym intensywnym, owocowym smakiem (wyczuwalne czerwone owoce, rodzynki, czekolada, wino). Tak tak, to możliwe, wszystkie aromaty są uzyskane naturalnie w procesie palenia, zero kombinacji ✌🏼

Ciekawym wyborem może być także:

  • Kolumbia Excelso gdzie mocny czekoladowy smak przełamany jest porzeczkami, czy
  • Gwatemala San Juan bardzo intensywna kawa o mocnym czekoladowym smaku przełamanym pomarańczą 🤩.

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawą wysokiej jakości? Mamy dla Ciebie ciekawe zestawy w promocyjnych cenach!

Wszystkie zestawy przygotowaliśmy z myślą o Tobie 🥰 Naszym celem było ułatwienie Ci poszukiwań „tej jedynej” 😌

👉🏻 Zestaw startowy „Ekspresso” w cenie 39 zł

Idealny na początek! Znajdziesz w nim 4 różne kawy (Brazylia Minas Gerais, Gwatemala San Juan, Ekspreso, Etiopia Sidamo) przeznaczone do parzenia w ekspresie, każda w wielkości 100g. Zestaw ten pozwoli Ci rozpoznać smaki i obrać kierunek w przypadku kolejnych zakupów 🙂

 

 

👉🏻  Zestaw do ekspresu Brazylia i Gwatemala w cenie 49 zł

Szukasz idealnej kawy do przygotowania espresso z ekspresu czy kawiarki, a kwaśna kawa nie jest dla Ciebie? Przygotowaliśmy dla Ciebie świetny zestaw! Brazylia Minas Gerais i Gwatemala San Juan to dwie kawy o niskiej kwasowości i czekoladowo-orzechowych nutach. Są idealne zarówno do kaw czarnych, jak i mlecznych. A do tego nasz retro kubeczek o pojemności 90 ml, uwierz nam, że serwowana w nim kawa smakować będzie jeszcze lepiej!

 

Nudzą Cię już klasyczne mieszanki do espresso o charakterystycznych czekoladowych nutach? Kolumbia Excelso i Rwanda Red Bourbon to kawy o delikatnej, przyjemnej kwasowości, które wzbogacą Twoje espresso o owocowe nuty. A do tego nasz retro kubeczek o pojemności 90 ml – uwierz nam, że serwowana w nim kawa smakować będzie jeszcze lepiej!

A teraz małymi kroczkami do celu

Wspomniane wcześniej kawy powinny być idealnym startem do rozpoczęcia poszukiwań „tej jedynej”, najlepszej kawy do ekspresu. Nie bój się ryzykować, testuj różne smaki, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wyglądają dość egzotycznie 🙂 Powodzenia! Niech moc kawy będzie z Wami 😉☕️