
Home Barista – AeroPress
„Strzykawka do kawy”, czyli czym właściwie jest aeropress
AeroPress to dość młody wynalazek, bowiem zaprojektowany został w 2006 r. przez Amerykanina Alana Aldera – twórcę Frisbee, właściciela firmy Aerobie. Jest to bardzo proste w użyciu urządzenie, dzięki któremu będziesz w stanie samodzielnie przygotować pyszną kawę w domowym zaciszu, a jego niewielkie rozmiary pozwolą Ci bez problemu zabrać go ze sobą na każdą wycieczkę.
Na konstrukcję tego urządzenia składa się zaledwie kilka elementów: tłok, cylinder (tuba) z sitkiem, gdzie umieszcza się papierowy filtr oraz gumowa uszczelka. Obecność tłoka oraz tuby z sitkiem przez którą pod ciśnieniem przeciska się napar powoduje, że wyglądem AeroPress przypomina strzykawkę 🙂
Parzymy kawę! Ale jak to zrobić?
Istnieją dwie metody parzenia kawy w AeroPressie: tradycyjna oraz odwrócona (invert).
Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą (jest to bardzo ważne, w przypadku filtra papierowego – pozbędziemy się specyficznego posmaku celulozy, przy filtrze metalowym – ogrzejemy go i przepłuczemy) i ustawieniu na naczyniu, do którego będziemy przeciskać naszą kawę.
Po takim przygotowaniu sprzętu zabieramy się za wsypywanie świeżo zmielonej kawy (ilość kawy jaką powinniśmy wsypać to około 16-22 gram kawy na 250/270ml wody) i zaczynamy parzenie. Początkowo wlewamy niewielką ilości wody – około 50ml. Po odczekaniu około 30 sekund dolewamy pozostałą część wody tj. około 200ml i odczekujemy kolejne 60 – 120 sekund.
Po upływie wskazanego czasu na cylinder zakładamy tłok i powoli, jednostajnym i spokojnym ruchem przeciskamy naszą kawę do naczynia. Przeciskanie przerywamy, gdy usłyszymy charakterystyczny syk, jest to moment kiedy odkładamy Aeropress, a w filiżance pozostaje nam klarowny napar o niepowtarzalnym bukiecie smakowym.
Metoda odwrócona pozwoli nam na uzyskać napar o innym smaku, charakteryzujący się innymi cechami, pomimo tego, że przygotowany będzie z tych samych ziaren.
W tej metodzie tłok od razu wkłada się do cylindra, a urządzenie obraca o 180 stopni. Do cylindra wsypujemy kawę i zalewamy wodą tak samo jak w przypadku metody klasycznej. Na końcu musimy dokręcić sitko z filtrem, obrócić AeroPress filtrem do dołu, ustawiając go na naczyniu, po czym przecisnąć kawę tłokiem.
Jaka kawa będzie najlepsza?
Najlepiej, aby była to kawa ziarnista, świeżo zmielona przed zaparzeniem. W tej metodzie świetnie sprawdza się każdy rodzaj wypału, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i tego co chcemy osiągnąć. W przypadku espresso wybieramy średnie i ciemne palenie, przy dłuższych kawach – jasne i średnie profile.
Z naszych kaw polecamy Etiopię Sidamo i Kolumbię Excelso. W ich przypadku AeroPress da Wam cały wachlarz możliwości, aby podkreślić zawarte w tych ziarnach cytrusowe i owocowe nuty.
Przykładowy przepis z wykorzystaniem polecanych przez nas ziaren 🙂
Ilość kawy: 15 g
Ilość wody: 250 g
Czas parzenia: 2 minuty
Temperatura wody: 85-90 stopni
Odmierzoną ilość kawy zalewamy w AeroPressie 50 ml wody i pozostawiamy na ok. 30-40 sek (preinfuzja). Następnie dolewamy resztę wody tak, żeby cała kawa była namoczona (jeśli kawa się skleiła, można kilka razy zamieszać). Zakręcamy AeroPress sitkiem z papierowym filtrem. Po półtorej minuty przewracamy urządzenie i delikatnie przeciskamy kawę do kubka. Voilà! Aromatyczna kawka gotowa 🙂