Blog

Kawa Popularna / Metody parzenia kawy  / Home Barista – AeroPress

Home Barista – AeroPress

„Strzykawka do kawy”, czyli czym właściwie jest aeropress

AeroPress to dość młody wynalazek, bowiem zaprojektowany został w 2006 r. przez Amerykanina Alana Aldera – twórcę Frisbee, właściciela firmy Aerobie. Jest to bardzo proste w użyciu urządzenie, dzięki któremu będziesz w stanie samodzielnie przygotować pyszną kawę w domowym zaciszu, a jego niewielkie rozmiary pozwolą Ci bez problemu zabrać go ze sobą na każdą wycieczkę.

Na konstrukcję tego urządzenia składa się zaledwie kilka elementów: tłok, cylinder (tuba) z sitkiem, gdzie umieszcza się papierowy filtr oraz gumowa uszczelka. Obecność tłoka oraz tuby z sitkiem przez którą pod ciśnieniem przeciska się napar powoduje, że wyglądem AeroPress przypomina strzykawkę 🙂

Parzymy kawę! Ale jak to zrobić?

Istnieją dwie metody parzenia kawy w AeroPressie: tradycyjna oraz odwrócona (invert).

Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą (jest to bardzo ważne, w przypadku filtra papierowego – pozbędziemy się specyficznego posmaku celulozy, przy filtrze metalowym – ogrzejemy go i przepłuczemy) i ustawieniu na naczyniu, do którego będziemy przeciskać naszą kawę.

Po takim przygotowaniu sprzętu zabieramy się za wsypywanie świeżo zmielonej kawy (ilość kawy jaką powinniśmy wsypać to około 16-22 gram kawy na 250/270ml wody) i zaczynamy parzenie. Początkowo wlewamy niewielką ilości wody – około 50ml. Po odczekaniu około 30 sekund dolewamy pozostałą część wody tj. około 200ml i odczekujemy kolejne 60 – 120 sekund.

Po upływie wskazanego czasu na cylinder zakładamy tłok i powoli, jednostajnym i spokojnym ruchem przeciskamy naszą kawę do naczynia. Przeciskanie przerywamy, gdy usłyszymy charakterystyczny syk, jest to moment kiedy odkładamy Aeropress, a w filiżance pozostaje nam klarowny napar o niepowtarzalnym bukiecie smakowym. 

Metoda odwrócona pozwoli nam na uzyskać napar o innym smaku, charakteryzujący się innymi cechami, pomimo tego, że przygotowany będzie z tych samych ziaren.

W tej metodzie tłok od razu wkłada się do cylindra, a urządzenie obraca o 180 stopni. Do cylindra wsypujemy kawę i zalewamy wodą tak samo jak w przypadku metody klasycznej. Na końcu musimy dokręcić sitko z filtrem, obrócić AeroPress filtrem do dołu, ustawiając go na naczyniu, po czym przecisnąć kawę tłokiem.

Jaka kawa będzie najlepsza?

Najlepiej, aby była to kawa ziarnista, świeżo zmielona przed zaparzeniem. W tej metodzie świetnie sprawdza się każdy rodzaj wypału, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i tego co chcemy osiągnąć. W przypadku espresso wybieramy średnie i ciemne palenie, przy dłuższych kawach – jasne i średnie profile.

Z naszych kaw polecamy Etiopię Sidamo i Kolumbię Excelso. W ich przypadku AeroPress da Wam cały wachlarz możliwości, aby podkreślić zawarte w tych ziarnach cytrusowe i owocowe nuty.

Przykładowy przepis z wykorzystaniem polecanych przez nas ziaren 🙂

Ilość kawy: 15 g

Ilość wody: 250 g

Czas parzenia: 2 minuty

Temperatura wody: 85-90 stopni

Odmierzoną ilość kawy zalewamy w AeroPressie 50 ml wody i pozostawiamy na ok. 30-40 sek (preinfuzja). Następnie dolewamy resztę wody tak, żeby cała kawa była namoczona (jeśli kawa się skleiła, można kilka razy zamieszać). Zakręcamy AeroPress sitkiem z papierowym filtrem. Po półtorej minuty przewracamy urządzenie i delikatnie przeciskamy kawę do kubka. Voilà! Aromatyczna kawka gotowa 🙂