Blog

Kawa Popularna / Metody parzenia kawy  / Home Barista – French Press

Home Barista – French Press

Sytuacja zmusiła nas do tego, by zostać w domu. Wszystkie kawiarnie zamknięte do odwołania, a Ty masz ochotę na pyszną kawę przygotowaną przez Twojego ulubionego baristę? Nie załamuj się! 

Już dziś serwujemy Ci kilka porad jak zaparzyć idealną kawę przy użyciu French Pressa, lub jak wolisz bardziej przyziemną nazwę – zaparzacza 🙂 Wykorzystaj sytuację, i razem z nami zrób pierwszy krok, aby zostać domowym baristą!

French Press to bardzo prosto skonstruowane i wydaje nam się, że większości znane urządzenie. Jest to szklany cylinder, najczęściej z metalowymi elementami, a jego sekretem jest tłok zakończony sitkiem, które bardzo dobrze przylega do ścianek. Odpowiada on za oddzielenie fusów od naparu. 

Łatwa obsługa sprawiła, że French Press stał się naprawdę popularnym narzędziem do parzenia kawy. Jego kolejnym atutem jest niska cena, która uzależniona jest głównie od materiału, z którego został wykonany oraz jego pojemności. Dobry French Press bez problemu kupisz już za kilkanaście / kilkadziesiąt złotych 🙂 Zwróć tylko koniecznie uwagę na szczelność sitka znajdującego się na końcu tłoka! Chodzi o to, by podczas przeciskania drobinki kawy nie uciekały gdzieś bokiem, przedostając się do gotowego naparu. 

A teraz przejdźmy do rzeczy! Oto sposób na pyszną kawę przy użyciu French Press:

1. PRZYGOTUJ WODĘ

Uważa się, że temperatura idealna do parzenia kawy to 90,5 do 96,5 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, możesz podgrzać wodę do pełnego wrzenia, a następnie odczekać, aż temperatura nieco spadnie. 

Przed użyciem zaparzacza przepłucz cylinder gorącą wodą, pomoże to oswoić kawę z wysoką temperaturą

2. PRZYGOTUJ KAWĘ

W zależności od potrzeb, przygotuj odpowiednią ilość swojej ulubionej kawy. Wyjściowe proporcje to około 6 gramów kawy na 100 ml wody, ale w zależności od waszych upodobań możecie je zmienić. Kawa powinna być dość grubo zmielona, zbyt drobne mielenie może spowodować zapchanie filtra. 

3. POŁĄCZ ZMIELONĄ KAWĘ I WODĘ

Wsyp kawę na dno dzbanka i lekko nim potrząśnij, tak aby wyrównać podłoże. Następnie wlej odrobinę wody, tylko do takiego poziomu, aby przykryła ona ziarna. Kawa wchłonie w siebie wodę i zacznie delikatnie buzować. Możesz ją w tym czasie delikatnie przemieszać, aby mieć pewność, że woda dostała się wszędzie. Po około 30-45 sekundach zalej kawę resztą wody, delikatnie nałóż pokrywkę na urządzenie i odczekaj około 3-4 minuty.

4. NACIŚNIJ I ZALEJ

To już prawie koniec, już za chwilę będziesz mógł delektować się swoją pyszną kawą! W tym momencie nie pozostaje już nic innego, jak delikatnym, jednostajnym ruchem przecisnąć tłok do dna. 

Voilà! Możesz wlewać kawę do kubków 🙂