Blog

Kawa Popularna / Metody parzenia kawy  / Home Barista – Jej Wysokość KAWIARKA :)

Home Barista – Jej Wysokość KAWIARKA :)

Kawiarka, inaczej mokka to nic innego jak proste urządzenie, mały czajniczek stawiany na kuchence, dzięki któremu możemy przygotować esencjonalną, pachnącą kawę w kilka minut. Odpowiedni model, świeża kawa oraz zastosowanie kilku podstawowych zasad sprawi, że uda Wam się zaparzyć napar, który bez wątpienia zachwyci każdego!

Skąd ta kawiarka?

Pewnie większość z Was wie, że kawiarka swoje korzenie ma we Włoszech. Alfonso Bialetti swój pomysł wcielił w życie w 1933 roku i praktycznie od tamtego czasu zasada działania kawiarki się nie zmieniła.

Co ciekawe inspiracją włoskiego twórcy była… ówczesna prymitywna pralka. Składała się ona z garna z mydlinami przykrytego pokrywką z gumową rurką wpuszczoną do kolejnego kotła – z brudną bielizną. Dolny garnek był podgrzewany na ogniu, woda z mydlinami wypychana była ciśnieniem pary rurką do górnego garnka, gdzie mieszała się z praniem.

Bialetti pomyślał, że technika wypychania wody pod ciśnieniem zastosowanie znajdzie również przy parzeniu kawy. Jedynym udoskonaleniem procesu było wstawienie pomiędzy dwa naczynia lejka z sitkiem, do którego będzie wsypywało się kawęW ten właśnie sposób powstała kawiarka.

Budowa kawiarki

Każda kawiarka składa się z trzech podstawowych elementów:

  • zbiornika na wodę
  • zbiornika na zaparzoną kawę
  • sitka na świeżo zmieloną kawę

Na kawiarce nie ma co oszczędzać, zwłaszcza, że dobre, nawet te od Bialettiego, kosztują nieco ponad 100 zł.

Podstawowym materiałem, z jakiego wykonana jest kawiarka to aluminium bądź stal. Wszystkie elementy poddawane są zmianom temperatury i będą miały bezpośredni kontakt z kawą i wodą. Jeśli zdecydujemy się na kawiarkę, do stworzenia której użyto złej jakości, tanich materiałów ryzykujemy nie tylko metalicznym posmakiem kawy, ale także swoim zdrowiem. W trakcie parzenia do naszej kawy uwalniać się będą różne związki, które następnie wprowadzimy do swojego organizmu.

Bardzo istotne jest również to, aby kawiarka posiadała sprawny zawór bezpieczeństwa. To taki specjalny wentyl zamontowany w dolnej części urządzenia, który zdecydowanie nie służy do ozdoby! Jego zadaniem jest upuszczanie pary wodnej, gdy w kawiarce wzrośnie ciśnienie wody w kawiarce za bardzo wzrośnie. Jest to możliwe między innymi, gdy do sitka wsypiemy zbyt drobno zmieloną kawę. W przypadku, gdy zawór nie działa, zbyt wysokie ciśnienie może spowodować, że kawiarkę dosłownie rozerwie na strzępy…

Jaką kawiarkę wybrać?

Taką, która będzie odpowiadała naszym potrzebom i możliwościom 🙂

Kawiarki do parzenia kawy dostępne są w różnych wielkościach – mierzonych w filiżankach espresso. Przykładowe kawiarki Bialetti występują w wielkościach od 1 do nawet 18 filiżanek. Zatem jeśli raz na miesiąc wpadają do Was znajomi czy rodzina, a na codzień delektujecie się poranną kawą w pojedynkę… zakup urządzenia na 10 filiżanek nie będzie miał żadnego sensu. Przy zakupie warto pamiętać o tym, że kawa z kawiarki cechuje się sporą intensywnością smaku oraz efektem pobudzenia.

Na rynku do najczęściej wybieranych zalicza się kawiarki o pojemności 3 filiżanek.

Przechodzimy do parzenia!

KROK PIERWSZY

Zaczynamy od mielenia. Do ręki bierzemy młynek żarnowy (o tym dlaczego właśnie taki przeczytasz tutaj) i ustawiamy na dość drobny stopień mielenia. Grubiej niż do espresso, ale zdecydowanie drobniej niż do dripa. Warto mielić ziarna tuż przed parzeniem, by przygotowana kawa była jak najlepszej jakości. 

W tym samym czasie warto wstawić już wodę w czajniku. Tak tak, dobrze widzicie 🙂 Do kawiarki najlepiej wlać już gorącą wodę, niekoniecznie wrzątek. Dzięki temu znacznie skróci się czas parzenia, co doprowadzi do tego, że kawa będzie miała krótszy kontakt z wysoką temperaturą. W efekcie uzyskamy mniejszą gorycz i lepszy smak naparu!

KROK DRUGI

Do dolnej części kawiarki, czyli zbiornika na wodę, wlej zagotowaną wcześniej wodę, ale tylko do wyznaczonego poziomu. Pamiętaj o tym, by nie przekroczyć zaworu bezpieczeństwa, który znajduje się na ściance kawiarki!

KROK TRZECI

Nałóż sitko na zbiorniku z wodą i wypełnij je świeżo zmieloną kawą. Nie ma złotej rady na to ile kawy należy wsypać do kawiarki. Możesz wypełnić nią całe sitko. Ale pamiętaj, że im więcej kawy w sitku, tym espresso bardziej intensywne. Uzyskanie idealnego dla nas smaku będzie wymagało eksperymentów 🙂

KROK CZWARTY

Teraz nie pozostaje nic innego, jak zakręcić górną część kawiarki (uwaga, dół jest gorący przez wodę!). Skręć urządzenie aż do wyczuwalnego oporu, a następnie postaw całość na kuchence, na małej mocy palnika.

KROK PIĄTY

Zostaw otwarte wieczko, pozwoli Ci to kontrolować proces parzenia. Używając gorącej wody, kawa zacznie wypływać po minucie – dwóch. Powinien być to powolny, spokojny strumień, spływający po wylewce. Należy unikać sytuacji, gdy ekstrakcja jest zbyt gwałtowna.

Będzie to oznaczało, że:

  • moc palnika jest zbyt duża
  • jest za mało kawy w sitku
  • kawa jest zbyt grubo zmielona

KROK SZÓSTY

Kiedy tylko strumień kawy zacznie zamieniać się w żółtawą pianę a towarzyszyć będzie mu charakterystyczne bulgotanie, natychmiast zdejmij kawiarkę z kuchenki i od razu przelej kawę do filiżanek.

Jest to bardzo ważne, bowiem końcówka parzonej kawy w tej metodzie jest już mało przyjemna w smaku. Dodatkowo, dłuższe trzymanie kawiarki na źródle ciepła spowoduje, że kawa nabierze przypalonego smaku.

KROK SIÓDMY

Nie pozostaje nic innego jak delektować się pyszną kawką! 🙂

PS. jeśli podoba Wam się nasz autorski kubek do espresso to znajdziecie go tutaj 🙂