Blog

Kawa Popularna / Metody parzenia kawy  / Home Barista – Ekspres przelewowy – jaką kawę wybrać i jak ją zmielić?

Home Barista – Ekspres przelewowy – jaką kawę wybrać i jak ją zmielić?

Ekspresy przelewowe cieszą się ostatnimi czasy ogromną popularnością. I nic dziwnego! To doskonały sprzęt do tego, by każdego dnia cieszyć się pyszną, powtarzalną w smaku czarną kawą. Zwłaszcza, kiedy jeden kubek Ci nie wystarcza… 🙂

Jak działa ekspres przelewowy?

Ekspres przelewowy pozwala na zaparzenie kilku porcji kawy jednocześnie i to zazwyczaj w zaledwie kilka minut. Proces parzenia to nic innego jak przelewanie się gorącej wody poprzez filtr z mieloną kawą. Obsługa takiego ekspresu jest bardzo prosta!

Wewnątrz specjalnego pojemnika umieszczamy filtr z porcją rozdrobnionych ziaren, zbiornik uzupełniamy zimną wodą i uruchamiamy urządzenie. Ekspres sam podgrzeje wodę do odpowiedniej temperatury, która przelewając się przez kawę skapywać będzie do podstawionego dzbanka w postaci gotowego do podania napoju.

Ta metoda ma same plusy! Na raz przygotujemy kawę dla kilku osób, a do tego uzyskujemy klarowny napój bez fusów 🙂 Dodatkowo, większość ekspresów przelewowych wyposażonych jest w płytę grzewczą, która pozwoli nam utrzymać odpowiednią temperaturę napoju przez dłuższy czas.

Jaką kawę wybrać?

No właśnie, czym jest ta pyszna czarna kawa? Oczywiście to pojęcie względne, gusty są różne. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepszą kawę uzyskamy z ziaren najwyższej jakości, mielonych bezpośrednio przed ich zaparzeniem.

Dla miłośników klasyki polecamy wszelkie kawy z Brazylii (w naszej ofercie znajdziecie Brazylię Minas Gerais oraz Brazylię Yellow Bourbon), uzyskacie z nich napar o przyjemnej czekoladowej słodyczy z posmakiem orzechów, czy karmelu, przełamanych delikatną owocową nutą. Sprawdzą się idealnie także z dodatkiem mleka 🙂

Kawa przelewowa przygotowana z brazylijskich ziaren posmakuje wielbicielom americano, czy tradycyjnej fusiary.

A teraz bardziej alternatywnie. Jak wiadomo, kawa cieszy się niezwykłym bogactwem smaków. Odkryjemy je przede wszystkim w kawach przeznaczonych typowo do metod przelewowych, zazwyczaj nieco jaśniej wypalonych. A wybór w tej kategorii jest ogromny, również w naszym sklepie! Herbaciane Etiopie z cytrusową nutą (np. średnio palona Etiopia Sidamo lub jasno palona Etiopia Yirgacheffe), intensywny smak moreli i owoców tropikalnych w Kenii, czy słodycz ukryta w Kostaryce i Peru. To tylko kilka przykładów, tych kaw jest znacznie więcej, polecamy testować i szukać swojego ulubionego smaku.

Jeśli lubicie kawowe doznania, ale zdecydowanie nie macie czasu by co rano stać z wagą, stoperem i dripem czy chemexem, bądź zwyczajnie nie chce Wam się tego robić, to ekspres przelewowy będzie idealnym rozwiązaniem.

Przechodzimy do działania – odpowiednie zmielenie kawy

Kawa w ekspresie przelewowym parzy się znacznie dłużej niż w ekspresie ciśnieniowym. Ten wydłużony kontakt ziaren z gorącą wodą wymaga, by ziarna zmielone były nieco grubiej. Podstawowa zasada – im dłużej trwa ekstrakcja, tym większe powinny być drobiny kawy. Jeśli użyjemy zbyt drobno zmielonych ziaren nasza kawa przeparzona, gorzka i zdecydowanie niesmaczna. Grubsze mielenie spowoduje, że zawarte w ziarnach składniki będą mogły uwalniać się stopniowo.

Ile tej kawy?

Ogólnie przyjętą zasadą jest 60g kawy na 1l wody, ale nie jest to sztywny przelicznik, wszystko zależy od Was i Waszych upodobań smakowych. Jeśli nie macie wagi, to dla ułatwienia podpowiadamy – jedna łyżeczka zmielonej kawy waży mniej więcej 1,8 grama 🙂