Blog

Kawa Popularna / Aktualności  / Home Barista – DRIP / dripper Hario v60

Home Barista – DRIP / dripper Hario v60

Cześć! Dzisiaj mam dla Was kilka wskazówek jak parzyć kawę jedną z coraz bardziej popularnych ostatnimi czasy metod, a mianowicie przy pomocy dripa Hario v60 🙂 Stosując tych kilka trików uzyskacie klarowny, intensywny napar wydobywający z kawy wszystko to co najlepsze ❤️

Drip – co to w ogóle jest? 🧐

Zacznijmy od początku – czym w ogóle jest drip i na czym polega ta metoda parzenia? Jest to urządzenie, dzięki któremu w prosty i szybki sposób jesteśmy w stanie przygotować nawet dzbanek smacznej i baaardzo aromatycznej kawy. Prostota parzenia kawy w dripperze pozwala na przygotowanie świetnego naparu w warunkach domowych, jednak ta przelewowa metoda parzenia kawy wymaga od nas trochę zaangażowania i odrobiny wiedzy.

Skąd w nazwie „V60”? Już odpowiadamy! V to nic innego jak oznaczenie kształtu filtra – stożka, a 60 to kąt nachylenia ścianek drippera. Jeśli chodzi o zakup dripa, to wybór jest ogromny! Wykonany może być z różnych materiałów, np. ceramiki, szkła, metalu czy tworzywa sztucznego. Zastanawiacie się, który będzie najlepszy? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, zależy to od indywidualnych upodobań i jak to zazwyczaj bywa, możliwości finansowych.

Co poza DRIPEM będzie nam potrzebne do przygotowania kawy w ten sposób?

  1. świeżo zmielona kawa,
  2. papierowy filtr,
  3. waga – do odmierzenia ile wody przelewamy i jaka jest jej ilość względem kawy,
  4. stoper – aby kontrolować czas ekstrakcji.

 

To jak, przechodzimy do parzenia?  🤩  Zacznijmy od kilku wskazówek:

 

1. KAWA – jaka będzie najlepsza i jaka powinna być grubość mielenia

Najlepsza kawa to zdecydowanie pojęcie względne, w końcu każdy z nas ma inne gusta i upodobania, jednak podamy Wam pewne rekomendacje 🙂

Do metod alternatywnych najlepiej sprawdzą się kawy ziarniste, świeżo mielone (zmielone dość grubo, przypominająca kryształki cukru),  palone jasno lub średnio. w tym przypadku ogromne znaczenie ma również jakość! Przy parzeniu kawy w dripie jesteśmy w stanie uzyskać wszystkie naturalne smaki kawy, nuty owocowe, czekoladowe, które przy kiepskiej jakości ziaren lub zbyt ciemnym paleniu nie będą aż tak intensywne jak byśmy chcieli.

w przypadku naszych kaw do dripa najlepsze będą: Tanzania Mt. Oldeani, Peru Andes, Etiopia Sidamo, Kolumbia Excelso, Wietnam Lam Dong.

2. WAGA

Idealną proporcją jest zastosowanie 6g kawy na każde 100g wody.

3. CZAS

Czas wstępnego zaparzania (preinfuzji) to ok. 30 sek. Cały proces parzenia powinien trwać 2,30 do 3,3 minuty.

4. TEMPERATURA WODY

Jeśli nie mamy pod ręką czajnika w którym możemy ustawić temperaturę, będziemy musieli poradzić sobie w inny sposób. Po zagotowaniu wody należy odczekać chwilę, tak żeby nie zalewać kawy wrzątkiem. Optymalna temperatura wody to od 90 do 96 stopni Celsjusza.

 

GOTOWI? TO PARZYMY!

Zaczynamy od przelania gorącą wodą samego filtra do kawy, dzięki tej czynności przygotowany napój nie będzie miał papierowego posmaku. Następnie wsypujemy zmieloną kawę do filtra i wlewamy tylko tyle wody, aby przykryć kawę.

Czekamy około 30 sekund, aby ziarna wstępnie nasiąkły.

Na zdjęciu, kawa Peru Andes 

Następnie wlewamy pierwszą porcję wody płynnymi, kolistymi ruchami i czekamy, aż spłynie.

Ten etap powinniśmy powtórzyć około 2-3 razy. Całkowity czas parzenia wynosi około 3-4 minut. Jeśli będzie trwał dłużej, powodem są zbyt drobno zmielone ziarna. Jeśli zaś zaparzanie trwało krócej – ziarna były zbyt grubo zmielone.

W momencie, gdy cała woda spłynie do dzbanka/kubka – Twoja przepyszna, aromatyczna kawa jest gotowa! ❤️

PRO TIP: odczekaj, aż kawa ostygnie do około 60 stopni, wtedy najlepiej wyczujesz wszystkie ukryte w niej smaki 🤤