Blog

Kawa Popularna / Metody parzenia kawy  / Home Barista – Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno

Home Barista – Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno

Moi Drodzy, nareszcie mamy lato! Słoneczko i temperatury w okolicach 30 stopni to (miejmy nadzieję 🙊) już codzienność. A co najlepiej sprawdza się w takich okolicznościach? Zimne, orzeźwiające napoje!

Podczas upalnych dni szukamy sposobów na ochłodzenie, ale przecież wcale nie chcemy rezygnować z naszego ulubionego napoju jakim jest kawa. Domyślam się, że każdy z Was nie raz próbował już kawy mrożonej, z mlekiem lub bez, a może nawet z dodatkiem lodów? Frappucino, shakerato, mrożone latte iiii tak dalej… Ale czy piliście kawę parzoną na zimno? Uwierzcie mi, COLD BREW to zupełnie inny wymiar kawy!

COLD BREW – o co w tym wszystkim chodzi?

Przygotowanie cold brew nie ma tak naprawdę nic wspólnego z typowym dla kawy procesem parzenia. Przy tej metodzie bowiem wykorzystywana jest tylko i wyłącznie zimna woda. Smak wydobywany jest poprzez namaczanie świeżo zmielonej kawy przez kilka a nawet kilkanaście godzin.

Dzięki takiemu zabiegowi otrzymamy kawę o zupełnie innym profilu smakowym. Do przygotowania cold brew najlepsze będą ziarna polecane do metod alternatywnych (zwłaszcza te pochodzące z Etiopii, czy Kolumbii), charakteryzują się one lekkim, orzeźwiającym, owocowym smakiem.

PS. W zależności od wykorzystanych ziaren w cold brew znajdziemy od 50 do nawet 150 mg kofeiny na 100 ml! To porządny kofeinowy kop 🙃

Kawa na ławę!

Kawa cold brew to najłatwiejsza kawa do przygotowania w domu 🤩 Potrzebujesz 1 litr zimnej wody, duże naczynie (dzbanek, słoik, cokolwiek co zmieści 1l wody + kawę), filtr do kawy (może być papierowy, metalowy, to zależy od tego co masz pod ręką) oraz 80-100 gram kawy. W tym miejscu zaznaczę, że nie ma idealnego przepisu na cold brew, musicie poeksperymentować, aby uzyskać perfekcyjny dla siebie smak. Jako bazę do eksperymentów możecie potraktować nasz przepis 😋

Zaczynamy!

  1. Zmiel kawę, dość grubo, tak jak do ekspresu przelewowego a następnie wsyp do wcześniej przygotowanego naczynia.
  2. Zalej kawę 1 l zimnej wody, następnie przykryj naczynie i wsadź do lodówki na 9 – 12 godzin.
  3. Po minimalnym upływie czasu „parzenia” przelej kawę przez filtr.
  4. Gotowe! Tak powstały napar wlej sobie do szklaneczki, dorzuć kilka kostek lodu i ciesz się orzeźwiającym, zimnym, letnim, kawowym napojem 😍☀️
  5. Resztę wstaw do lodówki, spokojnie wytrzyma co najmniej tydzień!

Czym Cold Brew różni się od kawy parzonej i schładzanej lodem? Cold Brew pozwala nam odkrywać zupełnie nowe walory smakowe. Właściwie przygotowana pozwoli pozbyć się goryczy, ale także sporej ilości kwasowości.

Spróbujcie, warto! 😊

Z naszych ziaren polecamy: Etiopię Yirgacheffe, Etiopię Sidamo oraz Kolumbię Excelso.