
Home Barista – CHEMEX
Drodzy czytelnicy, dziś przedstawię Wam gwiazdę ekranu, ale i bywalca muzeów. Designerski, elegancki a jednocześnie prosty w swojej budowie… Bez wątpienia przyciąga każde spojrzenie i nie sposób przejść obok niego obojętnie a swymi umiejętnościami zdobędzie każde serce.
Przed Wami… CHEMEX – Coffee Maker 🙂
O historii słów kilka…
Chemex to genialny wynalazek, który pozwala na przygotowanie smacznej, aromatycznej kawy. Jest to szklany dzbanek, który swym wyglądem nieco przypomina element laboratorium chemicznego. I nic dziwnego! Zaprojektowany został przez niemieckiego chemika Petera J. Schlumbohma.
Inispiracją dla Petera do stworzenia tego zaparzacza był lejek laboratoryjny oraz kolba stożkowa. Po odpowiednim przerobieniu tych dwóch przedmiotów, a także po dodaniu pięknego, drewnianego uchwytu otrzymał żaroodporne, nie pochłaniające żadnych zapachów naczynie. Chemex został opatentowany w 1939 r. i w dalszym ciągu podbija serca ludzi na całym świecie.
Jakby nie patrzeć, udało mu się stworzyć arcydzieło, które zyskało ogromną sławę w stosunkowo krótkim czasie. Pojawia się w książkach, filmach i serialach, m.in. w kultowym serialu „Przyjaciele” czy wszystkim znanej serii filmów o James’ie Bondzie 😉 A także jest częścią takich wystaw jak Museum of Modern Art in New York, Smithsonian, Corning Museum oraz Philadelphia Museum.

Chemex – alternatywna metoda parzenia kawy
Chemex to nic innego jak przelewowy sposób parzenia kawy. Polega on na przelewaniu gorącą wodą odpowiednio zmielonej kawy, co pozwala nam uzyskać przepyszny napar bez wykorzystywania ciśnienia jak w przypadku kawy z kawiarki, ekspresu czy AeroPressu.
Do przygotowania naparu tą metodą poleca się kawy jasno lub średnio palone jednej odmiany tzw. single origine.
Papierowe filtry używane do parzenia w Chemexie są o 20-30% grubsze od standardowych, dzięki czemu usuwa się z napoju większość olejków zawartych w ziarnach. To z kolei sprawia, że uzyskany przez nas napar znacząco różni się smakiem od kaw otrzymanych za pomocą innych metod parzenia.
Dzięki unikalnemu designowi jest on też bardzo praktyczny, ponieważ Chemex jest jednocześnie „ekspresem” i karafką, co pozwala podawać kawę w najlepszy możliwy sposób.
Krok po kroku… PARZYMY!

1. Zagotuj wodę i złóż filtr, który następnie należy umieścić w naczyniu. Od strony wylewki powinien mieć on 3 warstwy.
2. Po umieszczeniu filtra w naczyniu przepłucz go dużą ilością gorącej wody. Jest to niezwykle ważne – dzięki temu kawa nie nabierze papierowego posmaku, a sam zaparzacz nagrzeje się i pozwoli uzyskać bardziej stabilną temperaturę podczas parzenia.
3. Wylej z naczynia wodę i wsyp do filtra świeżo zmieloną kawę. Kawa do parzenia w chemexie powinna być zmielona dość grubo, a jej ilość jest zależna od tego jak dużą porcję kawy chcemy przygotować. Ogólna zasada mówi o stosowaniu około 6 gram na każde 100 ml wody, dlatego przygotowując kawę z pół litra wody będziemy musieli użyć 30 gramów kawy.
4. Na początku wlewamy niewielką ilość wody tak aby zwilżyć całość zmielonej kawy i odczekujemy około 30 – 40 sekund. Ten proces pozwala na pozbycie się nadmiaru dwutlenku węgla znajdującego się w kawie i w efekcie daje delikatniejszy oraz bardziej aromatyczny napar.
5. Następnie, polewaj kawę równomiernie po całej jej powierzchni niewielkim partiami wody, aby utrzymać stały przepływ przez kawę. Pomiędzy zalaniami możesz zamieszać kawę.
6. W momencie, gdy cała woda przeleje się przez zmieloną kawę i trafi do dolnej części chemexa zdejmujemy filtr i wyrzucamy go.
7. Przed rozlaniem kawy do filiżanek warto ją zamieszać w chemexie, tak by wszystkie smaki i aromaty powstałe podczas parzenia stworzyły harmonijny bukiet.
SMACZNEGO! 🙂