Blog

Kawa Popularna / Aktualności  / Dyniowe latte – smak jesieni w Twoim domu

Dyniowe latte – smak jesieni w Twoim domu

Mało kto go nie pił a jeszcze mniej osób o nim nie słyszało. Czy wiesz, że latte o smaku dyni i korzennych przypraw już od prawie dwóch dekad podbija serca miłośników kawy na całym świecie? Chociaż jego początki nie są do końca jasne, w naszych poszukiwaniach zetknęliśmy się z nawiązaniem do obchodzonego w Stanach Zjednoczonych jesienią Święta Dziękczynienia, a konkretnie do tradycyjnie serwowanego w tym okresie ciasta dyniowego. Rosnąca na początku XX wieku popularność sieciowych kawiarni całkiem przypadkiem doprowadziła wtedy do powstania kombinacji bez której wielu z nas nie wyobraża sobie już jesieni. Na przestrzeni lat powstały niezliczone przepisy i wariacje Pumpkin Spice Latte. Zainspirowani tym trendem postanowiliśmy stworzyć nasze własne, pachnące dynią, cynamonem i kawą, połączenie. Możecie się go napić wpadając do naszej Warszawskiej kawiarni Kawa Popularna w biegu, ale dobrze wiemy jak często jesienią nie chce Wam się ruszać spod kocyka, dlatego dzielimy się naszym autorskim przepisem. 

 

Jakie powinno być dyniowe latte?

 

Słodkie, pachnące, kremowe, pobudzające… To chyba wiemy wszyscy, prawda? W przepisie nie powinno zabraknąć więc cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków czy odrobiny imbiru ani oczywiście królowej sezonu – dyni – najlepiej pod postacią naturalnie słodkiego syropu. Opracowując naszą recepturę staraliśmy się połączyć wszystko co najlepsze jeśli chodzi o jakość składników z prostotą przygotowania która sprawi że będziesz mógł się cieszyć swoim latte już w kilka minut. 

 

Co składa się na dyniowe latte?

 

Kawa

Nie ma przepysznej jesiennej kawy bez dobrej bazy w postaci najlepiej espresso lub naparu z kawiarki. Dobierz ziarna, które swoim profilem smakowym skomponują się ze słodką i korzenną kompozycją, na przykład Brazylię Minas Gerais, Gwatemalę San Juan, Brazylię Yellow Bourbon czy Ekspresową

 

Mleko 

Ten przepis z powodzeniem można zastosować z każdym rodzajem mleka lub napoju roślinnego. My testowaliśmy go z mlekiem 3,2%, bez laktozy a także napojem sojowym, kokosowym, migdałowym i owsianym marki Alpro. Sposób przygotowania jest taki sam ale pamiętaj, że mleka poszczególnych producentów mogą być trudniejsze do spienienia. 

Dynia

Żeby maksymalnie ułatwić przygotowanie zdecydowaliśmy się na oparty o prawdziwy karmel i  naturalny ekstrakt z dyni syrop Mount Caramel

 

  • Podwójne espresso 
  • 300-350 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • 20ml syropu dyniowego Mount Caramel
  • Szczypta przyprawy korzennej

 

Zacznij od przygotowania espresso a także podgrzania i spienienia mleka. Możesz do tego użyć dyszy od swojego ekspresu ciśnieniowego, french pressa lub elektrycznej spieniaczki. Do ogrzanego wcześniej kubka lub szklanki wlej espresso  i wymieszaj dokładnie z syropem i przyprawami. Zalej spienionym mlekiem. My dodaliśmy jeszcze na wierzch naszą orzechowo-korzenną posypkę ale w tej roli świetnie sprawdzi się też cynamon czy czekolada.

I gotowe. Smacznego!

Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak wyszły Wasze eksperymenty w kuchni i czy tak jak my zakochaliście się w jesiennym dyniowym latte! ☕️ 🎃 🧡