Blog

Kawa Popularna / Aktualności  / Cafe affogato / Kawa affogato czyli kawa z lodami

Cafe affogato / Kawa affogato czyli kawa z lodami

Cafe Affogato, zatopione w kawie

Cafe Affogato to tak naprawdę deser kawowy, który swe korzenie ma we Włoszech. Jego nazwa pochodzi od włoskiego wyrazu affogare, czyli utopić, zatopić. W tym przypadku chodzi o lody zatopione w kawie, a konkretnie w espresso. Przygotowanie affogato w podstawowej wersji jest niezwykle proste a smakuje wyśmienicie! Mówiąc w wielkim skrócie: trochę lodów, trochę espresso, pomieszać i gotowe 😉

Jak przygotować Cafe Affogato w domu?

Podstawa to dobra kawa!

W przypadku prostych deserów kawowych nic nie jest w stanie ich tak zepsuć jak kiepskiej jakości ziarna. Przy affogato kluczem do sukcesu jest dobre espresso, bogate w smaki, z nutą czekolady czy karmelu…😍 Wśród naszych ziaren oczarują Cię Brazylia Minas Gerais, Brazylia Yellow Bourbon, czy Gwatemala San Juan. Do zaparzenia kawy wcale nie musisz mieć super wypasionego ekspresu ciśnieniowego, idealnie sprawdzi się również kawiarka!

 

Kolejny krok… lody!

Drugim podstawowym składnikiem affogato są jak już wspominaliśmy lody. Przyjęło się, że do tego deseru używamy lodów waniliowych lub śmietankowych, wybierz swoją ulubioną markę 🙂 Chyba, że przygotowujesz je sam domowym sposobem? To już w ogóle mega! 😍

Do dzieła!

Do filiżanki nakładamy 1-2 kulki lodów a następnie zalewamy podwójnym espresso (ok. 60 ml kawy). Przy powolnym wlewaniu espresso na lody na kawie stworzy się przepyszna, puszysta pianka. BAJKA! 😍 Dla urozmaicenia możecie dodać również odrobinę syropu smakowego czy miodu 😌

 

 

Pijąc taką kawę możemy spokojnie przenieść się myślami do słonecznej Italii… ☀️ ❤️ ☕️